torsdag 18 oktober 2007

Kent - djuplodande analys av det bästa på nya albumet "Tillbaka till samtiden"


Många kan ibland missuppfatta vad Kents låtar egentligen handlar om. Många tycker också att de är för deppiga och mörka.


Låt oss nu avfärda den myten och istället reda ut begreppen genom att analysera vad de fyra bästa spåren på nya ”Tillbaka till samtiden” (titeln som för övrigt är en blinkning till Jocke Bergs favoritskådis Michael J. Fox och ”Tillbaka till framtiden”-trilogin, som står främst i det bergska DVD-biblioteket) egentligen handlar om.


”Elefanter”: Handlar om när Jocke Berg och Sami Sirviö var på Kolmården i Norrköping en stekhet sommardag 2005 och fick klappa en liten elefantunge.


”Berlin”: Här förmedlas trummisen Markus Mustonens längtan att en dag kunna åka till den tyska huvudstaden och förkovra sig i det bruna guldet, allra helst ljus öl. I en välskriven intervju jag läste härförleden berättade han öppenhjärtigt att ”öl ska vara ljus annars är det skitäckligt”.


Andra delen av låten tar upp problematiken basisten Martin Sköld (som för övrigt är den enda medlemmen i Kent som besökt Berlin) hade att åka tunnelbana och stiga av vid rätt hållplats i just Berlin.


”Columbus”: Många tror att låten handlar om Christofer Columbus misslyckade upptäckt av Indien som istället visade sig vara Amerika 1492 men så är inte fallet. Det rör sig inte heller om någon anekdot om den gamle deckaren med det snarlika namnet Columbo.


I låten "Columbus" minns istället bandet tillbaka i tiden när den forne medlemmen Harri Mänty för tio år sedan förlorade 20 kr på ett vinnarspel på pållen Columbus under en kväll på Sundbyholmstravet i Eskilstuna. Den danskregistrerade hästen galopperade tyvärr men fick senare agera statist i videon till singeln ”Ingenting”. Snacka om att cirkeln slöts och allt fick ett lyckligt slut.


”Våga vara rädd”: Här tar Kent upp kampen med Marie Fredriksson när det gäller att skriva den mest perfekta stormlåten. Jocke Berg är något diffus i sin beskrivning av vilken storm som det sjungs om, men i ett öppet pressmeddelande förklarar han att det så klart är den senaste stormen Per det rör sig om. Under den blev han inte själv drabbad men i ”Våga vara rädd” målar han ändå upp ett skräckscenario om sin rädsla att en eventuell storm kan göra att det bli störningar/flimmer på tv:n när han och frugan skulle se säsongsfinalen av ”På spåret”.

1 kommentar:

Anonym sa...

HAHAHAHAH den va riktigt rolig du! :D